Karpal Tünel Tedavisi | Uzman Doktor Süleyman ALTUN

KARPAL TÜNEL SENDROMU TEDAVİSİ

Karpal Tünel Tedavisi İle İlgili Yazımız

KARPAL TÜNEL SENDROMU TEDAVİSİ

Elimizdeki parmakların bir kısmında hareket ve duyusunu sağlayan latince nervus medianus olarak isimlendirilen madian sinirin el bileği hizasında sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Sinir sıkışmalarına bağlı en sık şikayete yol açan rahatsızlıktır.


Median sinir el bileği hizasında iç kısmında parmakları hareket ettiren tendonlar ile beraber karpal tünel denen dar bir alan içinden geçer. Görevi başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın iç yüzünün tamamı ile yüzük parmağının iç yüzünün dış yarısının hissetmesini sağlamaktır. Ayrıca parmakların ince bir takım hareketleri yapmasını sağlayan kasların çalışmasında da önemli bir fonksiyonu vardır. Median sinirin karpal tünel içinde bir şekilde sıkışması oluşur ise “karpal tünel sendromu” denen rahatsızlık meydana gelir.



Karpal tünel sendromu daha çok kadınlarda ve 40-60 yaş arasında olmakla beraber genellikle belirgin bir sebep bulunamamıştır. Özellikle el bileğinin sürekli bükülü pozisyonda kaldığı durumlarda (daktilo, klavye, mouse kullanmak vb.) veya el ve el bileğine sürekli yük binen işlerde çalışanlarda daha sık görülür.


Ayrıca şeker hastalığı, romatoid artrit, hipotroidi, aşırı şişmanlık, gut gibi diğer başka problemlerin etkisiyle de ortaya çıkabilir. Gebelik döneminde vücut sıvılarının artması karpal tünel içinde basınç artışına bu da geçici olarak karpal tünel sendromu belirtilerinin oluşmasına yol açabilir.


Karpal Tünel Sendromunun Belirtileri Nedir ?

Bu rahatsızlığı bulunan kişilerde; ilk bulgular genellikle elde güçsüzlük ve özellikle ilk üç parmağın tamamında ve 4. parmağın 3. parmağa bakan yarısında karıncalanma yada duyu kusuru şeklindedir.


Karpal Tünel Sendrou; ilerleyen dönemlerde ağrı şiddetlenirken parmaklarda uyuşmaların başladığı görülür. Ağrı ve uyuşukluk hissi genellikle geceleri hastayı uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir ve belirtiler hasta ellini salladığında ve bileğini hareket ettirdiğinde azalır.



Ciddi derecede ilerlemiş vakalarda başparmak tabanı etrafındaki kaslarda erime ve buna bağlı başparmakta güçsüzlük ortaya çıkar.



Karpal Tünel Sendromunda Teşhis Nasıl Konulur ?

Klinik muayene bulguları ve hastanın şikayetleri genellikle teşhis için yeterlidir. Ancak kesin teşhis için sinir içindeki elektrik sinyallerinin taşınıp taşınmadığını gösteren EMG (elektromyografi) ile teşhis gerçekleştirilmelidir. EMG tetkiki ile hafif -orta veya şiddetli sıkışma (karpal tünel sendromu) tanısı konulabilir.


Karpal Tünel Sendromunun Tedavisi Nedir ?

Hafif dereceli şikayetlerde; el bileği hareketlerinin kısıtlanması ve alınacak antienflamatuar ilaçlar rahatsızlığı hafifletebilir. Bu tür hastalarda şikayetler geçmez ise steroid enjeksiyonları da sinir etrafındaki şişlikleri azaltarak tedavi edilebilir.



Orta veya şiddetli sıkışma saptandığında cerrahi tedavi gerekir. Cerrahi seçenek olarak sıkışmanın derecesine göre;


1-Endoskopik : Kapalı kamera yardımı ile yapılan cerrahi



2-Mini insizyon : Ufak bir kesi (1.5-2 cm) ile yardımcı alet kullanarak .





3-Açık : Aşırı sıkışmış ve sinir etrafındaki kılıfında (epinörium) mikroskop yardımı ile gevşetilmesi gereken durumlarda



Bahsedilen üç cerrahi seçenekte kullanılabilir.


Cerrahi seçeneklerin hepsinde, lokal anestezi kullanılabilir böylece kısa sürede gerçekleştirilen ameliyattan bir iki (1-2) saat sonra hasta taburcu olup evine gidebilir. Meslek gurubuna göre iki on (2-10) gün arası işine başlayabilir. Bu cerrahilerin tekniklerde; karpal tünele ulaşılır ve tünelin çatısını oluşturan transvers karpal ligament mutlaka tamamen kesilerek karpal tünel açılır. Aşırı ilerlemiş olgularda median sinirin etrafında bulunan latince epinörium olarak adlandırılan kalınlaşmış sinir kılıfına mikroskop altında nöroliz (sinirin kılıfından gevşetilmesi) yapmak gerekir. Böylelikle sinir etrafındaki basınç ortadan kaldırılmış olur.


Orta dereceli sıkışması bulunan hastalarda genellikle ameliyattan hemen sonra ciddi rahatlama olurken, EMG de şiddetli şıkışma bulgusu olan hastalarda; ameliyat sonrası ilk bir ay içinde ameliyata bağlı şişlikler nedeni ile sinirdeki sıkışma devam edeceğinden şikayetlerde gerileme zamanla gerçekleşir. Hastanın sigara içmesi, yeterince beslenmemesi, ileri yaşta olması gibi faktörler cerrahi tedaviden alınacak sonucu etkiler.


KARPAL TÜNEL SENDROMU TEDAVİSİ


Başkent Üniversitesi - Dokuz Eylül Üniversitesi - Pamukkale Üniversitesi Süleyman ALTUN Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Logo