Ortopedi ve Travmatoloji | Uzman Doktor Süleyman ALTUN

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ

BÖLÜM HAKKINDA

Ortopedi ve Travmatoloji - Ankara’da 1970 yılında yapılan kongrenin ardından, bu meslekte uzmanlaşmış cerrahların çalışmalarını ülke genelinde ve yurt dışında organize etmek için; Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği saygıdeğer hocamız Prof. Dr. Rıdvan Ege başkanlığında kurulmuştur.

Üyesi olmaktan gurur duyduğum Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği, ortopedi ve travmatoloji tıp bilimi kapsamındaki gelişmelere bağlı olarak;

-Travma (kemik kırıkları, yumuşak doku yaralanmaları v.b…)

-Spor yaralanmaları (omuz dirsek ve el bileği, diz çevresi yaralanmaları v.b...)

-Ayak – Ayak bileği Cerrahisi

- Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri

-Omurga Çalışma Grubu gibi alt gruplar ve şubeler oluşturmuştur.

Üyesi olduğum dernek(TOTBİD) eğitim alanında çalışmalarını gerçekleştirebilmek amacı ile 2001 yılında Türk Ortopedi ve Travmatoloji Eğitim Konseyi’ni (TOTEK) saygıdeğer Prof. Dr. Mehmet Demirhan başkanlığında kurmuştur.

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Eğitim Konseyi (TOTEK) eğitim ve öğretim alanında ülkemizde bilimsel anlamda önemli başarılara ulaşmış, asistanı olmaktan onur duyduğum saygıdeğer hocam Prof. Dr. İlhami Kuru (TOTEK Yönetim Kurulu Başkanı) başkanlığında; çalışmalarına etkin bir şekilde devam etmektedir.

Ortopedi ve Travmatoloji Tıp Bilimi, kas ve iskelet sistemindeki hastalıkları inceleyen, alanındaki ihtiyaç sahibi hastalara; bilim ve teknolojik gelişme olanaklarını kullanarak teşhise dayalı, lüzum halinde;

-Medikal ( Farmakolojik olarak insan vücuduna en az zarar veren ilaçlar ile ),

-Fizik Tedavi ile Rehabilitasyon ( Cerrahi gereksinimi ortadan kaldırmaya yönelik etkin müdahaleler),

-Cerrahi girişimler; Artroskopik ( Kas ve yumuşak dokuya mümkün olan en az hasarı vermek maksatlı kapalı kameralı) müdahaleler, Kas ve yumuşak dokuya saygılı açık cerrahi ile kırık müdahaleleri (osteosentez) , Elzem olması durumunda protez ameliyatları ( kıkırdak yüzeyin daha doğrusu eklemin insan vücuduna en az zarar veren metal ve benzeri bileşenler ile değişimi) ile tedavi eden bir bilim dalıdır.

2008-2013 eğitimini almış olmaktan onur duyduğum Ankara Başkent Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalındaki saygıdeğer hocalarımın (Prof. Dr. İsmail Cengiz Tuncay, Prof. Dr. Hüseyin Demirörs, Prof. Dr. İlhami Kuru, Prof. Dr. Abdurrahman Kutlu, Prof. Dr. Sercan Akpınar, Prof. Dr. Gürkan Özkoç, Prof. Dr. Murat Ali Hersekli, Prof. Dr. Metin Özalay, Doç. Dr. Rahmi Can Akgün, Doç. Dr. Bekir Murat Çınar, Doç. Dr. Salim Ersözlü, Doç.Dr. Mustafa Uysal, Doç. Dr. Alihan Derincek, Doç.Dr. Mehmet Tükenmez, Yrd. Doç. Dr. M.Şükrü Şahin, Yrd. Doç. Dr. Gökhan Çakmak, Öğrt. Gör. Dr. A.Fevzi Özgür) söylemiş ve öğretmeye çalışmış olduğu gibi; kırılmış olan bir kemik / kıkırdak ya da hasarlanmış olan kas / sinir sistemi uygun koşullar sağlandığı zaman yaratılış mucizesine bağlı olarak kendini iyileştirme eğilimindedir.

Ortopedi ve travmatoloji doktorları olarak; Tıpta temel kural olan‘’önce zarar verme ‘’ilkesine bağlı olarak; sanılanın aksine cerrahi müdahaleleri bir kemik ameliyatı olarak değerlendirmememiz gerektiğine inanıyorum.

Cerrahi müdahaleye ihtiyaç gerektiğinde; yumuşak dokuya saygılı bir biçimde ve hasarlanmış kas yada kemik dokuyu mümkün olduğunca koruma dürtüsü ile tıp bilimini ve teknolojik imkanlarını kullanarak gerçekleştirdiğimiz durumda, müdahaleye maruz kalan hastaların etkin uyumları ile birlikte iyileşme sürecinin kısalacağı ve hastalanmadan önceki sağlık hallerine optimal şartlarda kavuşmalarına yardımcı olabilmek pekala olasıdır.


Başkent Üniversitesi - Dokuz Eylül Üniversitesi - Pamukkale Üniversitesi Süleyman ALTUN Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Logo